kuchnia
Obecny czas to Nie 5:28, 12 Maj 2024

Zapiekanki w bulkach

 
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Przystawki i Kolacje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 12:00, 23 Mar 2006    Temat postu: Zapiekanki w bulkach

Najlepsze do tego celu są kajzerki, nawet niekoniecznie pierwszej świeżości. Przed przystąpieniem do nadziewania należy je przygotować:

1. Ściąć wierzchy grubości ok. 1-1,5 cm. W zależności od rodzaju nadzienia wierzchy odkładamy do przykrycia (zazwyczaj wtedy, kiedy nadzienia nie posypujemy serem) lub odrzucamy (np. do użycia w formie grzanek lub bułki tartej).
2. Ze środka wyjmujemy miękisz, zostawiając cienką (ok. 5 mm) warstwę przy ściankach. Miękisz użyjemy np. do kotletów mielonych.
3. Wnętrze bułki smarujemy bardzo cienko miękkim masłem. Jeśli będziemy bułki przykrywali "wieczkiem", wówczas i je cienko smarujemy od wewnętrznej strony.
Tak spreparowane bułeczki nadziać, posypać serem lub przykryć wieczkami, ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Zapiekać w gorącym (ok. 200 st. C) piekarniku. Po 15 minutach będą gotowe.

Warianty nadzienia:

1. Uduszone na maśle wraz z cebulą i natką pieczarki. Pod koniec doprawić i dodać sporo żółtego sera. Wymieszać podgrzewając, nałożyć do bułek, przykryć wieczkami lub posypać serem.
2. Usmażyć niezbyt ściętą jajecznicę na szynce lub innej wędlinie. Doprawić zieleniną.
3. Na dno bułeczek włożyć po 2 łyżki szpinaku (uduszonego z masłem, czosnkiem i śmietanką), na szpinak wbić jajko, przyprawić, polać gęstą śmietaną.
4. Wędlinę (najlepiej szynkę lub polędwicę) pokroić w paski, udusić w maśle wraz z cebulą. Na dno bułek wsypać starty żółty ser, na to wędlinę i na wierzch znów ser oraz trochę świeżego masła.
5. Na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekanego mięsa z drobiu (gotowanego lub pieczonego), czosnku i pokrojonych w plasterki zielonych oliwek oraz natki. Przesmażyć, ew. doprawić i nałożyć do bułek. Po wierzchu posypać serem.
6. Delikatnie zrumienić na maśle cebulę. Małe kotlety mielone przekroić na połówki, cienko posmarować je od wewnątrz musztardą, w środek włożyć plasterki sera. Na dnie każdej bułki ułożyć cebulę, na niej kotlet (złożony w całość), a wierzch posypać startym serem.
7. Cienkie parówki obrać ze skórki i pokroić w krążki. Podsmażyć na oliwie; odłożyć. Na tej samej oliwie udusić cebulę, pomidory i paprykę (drobno pokrojone), odparować aż powstanie gęsty sos. Dodać parówki i zmiażdżony czosnek, doprawić na ostro (np. sosem chili lub tabasco). Na dnie bułki położyć plasterek sera, na to sos z parówkami, przykryć wieczkiem lub posypać serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Przystawki i Kolacje Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group.
Theme Designed By ArthurStyle
Regulamin