kuchnia
Obecny czas to Nie 4:10, 12 Maj 2024

Inne moje glupoty

 
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Przystawki i Kolacje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pon 19:17, 06 Mar 2006    Temat postu: Inne moje glupoty

Jak to Sanrays napisal ze nie mam wszedzie sie udzielac wiec zaczynam Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pon 19:24, 06 Mar 2006    Temat postu: nalesniki z parowka i szpinakiem

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

20 dag mąki
4 jajka
2 szklanki mleka
12 parówek
opakowanie mrożonego szpinaku lub 40 dag świeżego
olej
sól

Mrożony szpinak rozmrozić, osączyć. Poddusić w małej ilości wody, osączyć. Świeży szpinak przebrać, umyć, pokroić. Dusić kilka minut pod przykryciem, po czym odparować płyn.
Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni, wlewać po porcji ciasta, usmażyć z obu stron 12 naleśników.
Parówki obrać z osłonki. Każdy naleśnik posmarować szpinakiem, na środku ułożyć parówkę, zwinąć w rulon.
Rulony ułożyć w żaroodpornej formie, zapiekać na złoto 10-15 minut w temperaturze 180°C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pon 19:26, 06 Mar 2006    Temat postu: szparagi w nalesnikach

2 jajka
5 łyżek masła
3/4 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki
1 i 1/2 kg szparagów
10 dag szynki
olej
czerwona papryka
3 łyżki kaparów
pęczek szczypiorku
łyżka octu winnego
cukier, sól, pieprz

Masło rozpuścić, ostudzić. Wymieszać z jajkami, mlekiem, mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut.
Paprykę oczyścić i pokroić w bardzo małą kostkę. Kapary osączyć. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z octem, solą, pieprzem, szczyptą cukru i 2 łyżkami oleju.
Szynkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlewać po łyżeczce oleju, nakładać po łyżce szynki, wlewać porcje ciasta. W ten sposób usmażyć 8 naleśników.
Oczyszczone szparagi gotować 15 minut w posolonej i posłodzonej wodzie, osączyć, zawijać po kilka sztuk w gorące naleśniki i polewać paprykową marynatą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pon 19:27, 06 Mar 2006    Temat postu: omlet z ziemniakami i papryka

70 dag szparagów
1/2 kg ziemniaków
czerwona i żółta papryka
cebula
2 łyżki masła
łyżka natki
6 jajek
szklanka śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szparagi pokroić na kawałki dł. 5 cm. Białe gotować 10, a zielone 6 min. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować. Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. Masło stopić na patelni, dodać warzywa, smażyć 5 minut.
Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Zalać warzywa, smażyć 10 minut. Omlet wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Podawać posypany natką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pon 19:29, 06 Mar 2006    Temat postu: nalezniki z warzywami i sosem serowym

3 jajka
2 i 1/2 szklanki mleka
30 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag sera rokpol
pęczek szczypiorku
mała kapusta pekińska
3 marchewki
cebula
6 łyżek oleju
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

Jajka zmiksować z 2 szklankami mleka, szczyptą soli, mąką i proszkiem do pieczenia. Szczypiorek opłukać, otrzepać z wody, drobno pokroić. Dodać do ciasta, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Ser pokroić w kostkę, zmiksować z pozostałym mlekiem na gładką masę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć głąb, liście pokroić w poprzek na szerokie paski. Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w grube słupki. Cebulę obrać, posiekać.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i kapustę, mieszając smażyć 5 minut, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i dusić 10 minut na małym ogniu.
Pozostały olej rozgrzewać na patelni, usmażyć kolejno 8 naleśników, trzymać w cieple.
Natkę opłukać, listki oderwać od gałązek, dodać do warzyw, wymieszać. Naleśniki posmarować masą serową, na połowie każdego rozłożyć po 3 łyżki warzyw, złożyć na pół. Pozostałe warzywa podawać osobno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pon 19:30, 06 Mar 2006    Temat postu: tarta z parmezanem

3/4 szklanki mąki
10 dag startego parmezanu
4 jajka
gałka muszkatołowa
tłuszcz do formy
1 kg szparagów
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz

Z mąki, 2 jajek, połowy parmezanu, szczypty soli i gałki muszkatołowej szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty tworząc rant. Szparagi obrać, pokroić na kawałki długości 5 cm. Włożyć do wrzącej, posolonej i osłodzonej wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i ułożyć dekoracyjnie na cieście.
Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe jajka i parmezan roztrzepać z solą i pieprzem, delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Masę jajeczną wyłożyć na szparagi. Tartę piec 45 minut w temperaturze 180°C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Anna4611
Gaduła



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Poznan


PostWysłany: Wto 18:47, 07 Mar 2006    Temat postu: Ciekawy wybór.

:D
O Darzamat ciekawe te przepisy.
Duży wybór więc można
przygotować ,a..wtedy poznamy smak.
Posdrawiam! Happy)


Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Natalia
Moderator



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz


PostWysłany: Śro 9:15, 08 Mar 2006    Temat postu:

:D Moj ci On , chce takiego kurzarza w domu :D obiecuje ze bede grzeczna i mila Twisted Evil :D

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
kakomen
Świezak



Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bisztynek


PostWysłany: Pią 18:45, 10 Mar 2006    Temat postu:

Mam nadzieję, że te przepisy są sprawdzone.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 19:07, 10 Mar 2006    Temat postu:

ile x mam podawac ze podaje tylko sprawdzone przepisy Evil or Very Mad
jestem w szoku ze sie jeszcze pojawiles iloscia postow bijesz na glowe Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Przystawki i Kolacje Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group.
Theme Designed By ArthurStyle
Regulamin