kuchnia
Obecny czas to Pią 0:57, 10 Maj 2024

to jest moje ulubione :D

 
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Drinki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 18:58, 24 Lut 2006    Temat postu: to jest moje ulubione :D

kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży.
Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni.
Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do butelek.
Wino z ryżu jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.
----------------------------------------------------------------------
W moim przypadku skladnikow bylo troche wiecej - 1.5kg ryzu, 12L wody, 3.75kg cukru, 200g rodzynek, i drozdze winiarskie + pozywka.
UWAGA!!
Przed zlewaniem wina do klarowania nalezy zaopatrzyc sie w mniejszy gąsiorek (musi byc wypelniony w 100% bo powietrze moze zaszkodzic winku)
ja niestety dowiedzialem sie o tym juz po zlaniu i z winiaczka chyba nic nie wyjdzie.. czas pokaze

Mozna jeszcze 3x przedestylowac wtedy jest jeszcze lepsze


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Darzamat dnia Czw 11:07, 01 Cze 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Gość








PostWysłany: Sob 12:20, 25 Lut 2006    Temat postu:

za dużo pracy przy tym .
Posdrawiam
Happy)
Powrót do góry

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Sob 12:21, 25 Lut 2006    Temat postu:

znowu nygusy Evil or Very Mad czym wiecej pracy tym wieksza frajda przy degustacji Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 16:59, 24 Mar 2006    Temat postu: Grog

Mieszanka rumu, goracej wody lub herbaty i soku z cytryny (raczej sporawo, nie plasterek na szklanke a mala polowka co najmniej).
Moze byc na slodko lub nie - a ilosci i gatunki rumu pozostawiam inwencji spozywajacych.
Dobrze wychodzi z mlodych rumow, ktore na sucho niekoniecznie musza byc najlepsze. czarnego rumu moim zdaniem szkoda lepiej wypic sam, ale takie np. srebrne Baccardi ma jeszcze posmak krzakowy - w sam raz material na grog.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
kakomen
Świezak



Dołączył: 31 Sty 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bisztynek


PostWysłany: Sob 11:44, 27 Maj 2006    Temat postu:

Znowu dużo pracy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 11:09, 01 Cze 2006    Temat postu:

skoro przeraza Ciebie opcja przygotowania moge polecic Tobie cos szybkiego i taniego Twisted Evil najtansza nalewka cytrynowa wymieszana w stosunku 1:1 z najtansza cola super smak i wali na maxa Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Drinki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group.
Theme Designed By ArthurStyle
Regulamin